Wat is het?
Je energiebehoefte is te vergelijken met een weegschaal. De hoeveelheid energie die je inneemt moet in balans zijn met de hoeveelheid energie die je verbruikt. Wanneer je meer energie opneemt dan je verbruikt, zal je lichaamsgewicht toenemen. Neem je minder energie op dan je verbruikt, dan zal je lichaamsgewicht dalen.
Om grote gewichtsschommelingen te vermijden is het belangrijk om over een langere periode je energieverbruik en energie-inname in balans te houden.
Bron: FIT.nl
Welke factoren hebben invloed op je energiebalans?
De energie die je inneemt wordt bepaald door wat je eet en drinkt. De hoeveelheid energie die je verbruikt wordt bepaald door je rustmetabolisme, thermogenese en fysieke activiteit. Je rustmetabolisme is de energie die lichaam nodig heeft voor het uitvoeren van basale levensprocessen zoals ademhalen, hart laten kloppen, lichaam op temperatuur houden, ... . De thermogenese is de hoeveelheid energie die je lichaam nodig heeft voor het verteren van je voeding.
Waarom is de energiebalans belangrijk voor je sportprestaties?
- Behoud van lichaamsgewicht: het is belangrijk om als sporter je lichaamsgewicht stabiel te houden. Zowel gewichtstoename als gewichtsverlies kunnen een negatieve invloed hebben op je sportprestaties.
- Maximaliseren van het trainingseffect: je lichaam heeft voldoende energie en voedingsstoffen nodig voor het ondersteunen van je prestaties op training, herstel en trainingsadaptatie. Met trainingsadaptatie worden de aanpassingen binnenin het lichaam in structuur en functie na trainingssessies bedoeld.
- Blessurepreventie: een evenwichtige energiebalans zorgt voor een vermindering van het risico op blessures en vermoeidheid. Daarnaast zal het ook zorgen voor een beter herstel.
- Optimaliseren van je immuunsysteem: een onevenwichtige energiebalans verstoort je immuunsysteem. Hierdoor is het immuunsysteem minder goed voorbereid op het afweren van ziekten.
- Ondersteuning van goede lichaamsfuncties: een energiebalans in evenwicht zorgt voor de nodige energie die nodig is voor essentiële lichaamsfuncties zoals hormonale regulatie, spijsvertering, regulatie van de lichaamstemperatuur, ... . Al deze functies zijn essentieel voor de gezondheid en sportprestaties.
- Topprestaties: met de juiste energiebalans heb je voldoende energie waardoor je harder zal kunnen trainen en op die manier ook beter zal kunnen presteren.
Hoe houd je jouw energiebalans in evenwicht?
Om je energiebalans in evenwicht te houden, is het belangrijk om te vertrouwen op je eetlust. Luister met andere woorden dus goed naar je honger- en verzadigingsgevoel. Daarnaast kan het nuttig zijn om jezelf regelmatig (bv. 1x/maand) eens te wegen. Wanneer je gewicht min of meer stabiel blijft, is je energiebalans in evenwicht.
Reactie plaatsen
Reacties