Superfoods

Gepubliceerd op 21 juni 2024 om 16:00

Wat zijn superfoods?

Superfoods zijn voedingsmiddelen die hoge gehalten aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Door deze hoge gehalten worden ze vaak gelinkt aan bepaalde positieve eigenschappen zoals het voorkomen van hart- en vaatziekten, het helpen bij gewichtsverlies of depressies en het verminderen/voorkomen van huidveroudering. 

Het is belangrijk om op te merken dat de term "superfoods" niet wettelijk omschreven is. Hierdoor mag deze term dus door iedereen gebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat iedereen deze stempel geven aan de meest uiteenlopende voedingsmiddelen die ook in samenstelling erg kunnen verschillen.

Voorbeelden van superfoods zijn: chiazaad, gojibessen, zeewier, cacaobonen, algen extracten, rode druiven, knoflook, ui, tomaten, broccoli, vette vis, olijfolie, donkere chocolade, groene thee, ... . 

De gezondheidseffecten van superfoods

Superfoods bevatten meestal vitamines, mineralen en/of antioxidanten die gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben. Deze voedingsstoffen komen niet enkel voor in superfoods, maar ook in gewone voedingsmiddelen. Veel superfoods behoren behoren daarnaast ook tot fruit- en groentencategorie. Door op bepaalde groenten- en fruitsoorten de term superfood te kleven, wordt de indruk gewekt dat het eten van deze groenten- en fruitsoorten gezonder is dan het eten van de "gewone" soorten. Het is belangrijk om voldoende te variëren in de verschillende soorten aangezien er niet één groente of fruit bevat die je van alle voedingsstoffen voorziet. Varieer dus voldoende zodat je alle belangrijke voedingsstoffen voldoende binnen krijgt. 

Advies rondom superfoods

Er is weinig tot geen wetenschappelijke evidentie om aan te nemen dat superfoods bestaan en dat je van bepaalde voedingsmiddelen dus echt zoveel gezonder wordt dan van andere. Streef er dus naar om vooral gevarieerd te eten volgens de richtlijnen van de voedingsdriehoek. Op deze manier krijg je alle voedingsstoffen in voldoende mate binnen. Focus je dus niet op één of enkele superfoods, maar varieer zoveel mogelijk in je voedingspatroon. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.